články

Tulsi

Latinsky ocimum sanctum, slovensky bazalka svätá je trváca rastlina z čeľade hluchavkovitých.

u

Bazalka svätá pochádza pôvodne z indického subkontinentu, kde má svoje nenahraditeľné miesto a dodnes zostáva najposvätnejšou indickou bylinou pestovanou už po 3000 rokov.

Účinky tulsi:

-Liek proti kašľu a nachladnutiu

-Zápal pľúc

-Astma a ochorenie dýchacích ciest

-Uvoľňuje bolesť hlavy

-Znižuje horúčku

-Nervové napätie a úzkosť, podporuje psychickú rovnováhu

-Posilňuje imunitný systém

-Znižuje hladinu cukru a cholesterolu v krvi

-Zlepšuje trávenie a črevné funkcie

Je dobrým domácim liekom pri žalúdočných a črevných ťažkostiach všetkého druhu, pomáha regenerovať pokožku pri infekciách a aplikuje sa pri liečbe onkologických ochorení.

...................................................................................................................

Aloe vera gél 

jeho všestranné pozitívne účinky fascinujú aj modernú medicínu

 Aloa pravá nazývaná rastlina nesmrteľnosti .

 

1

 

Ak by ste odrezali list rastliny Aloe Vera, vo vnútri nájdete priezračný gél, práve tento gél má strašne veľa pozitívnych účinkov. Jeho použitie je veľmi všestranné a dokáže pomôcť hlavne pri ochoreniach kože, popáleninách, ochoreniach pokožky hlavy a pod.

1. Lieči popáleniny.

Aloe vera gél má veľmi pozitívne účinky pri liečení popálenín. či už to ide o klasické popáleniny alebo spálenie slnkom. Ak na seba aplikujete gél, tak sa začne správať ako ochranná vrstva, ktorá zvlhčuje kožu, chráni ju a chladí. Tiež má antioxidačné vlastnosti a tým sa pokožka lieči rýchlejšie

2. Hydratuje.

Pre ľudí trpiacich suchou, podráždenou a citlivou pokožkou môže pôsobiť ako skvelý hydratačný prostriedok. Koža vďaka aplikácii Aloe vera gélu nie je mastná ale je hydratovaná, vďaka čomu vyzerá živo.

3. Lieči akné.

Gél obsahuje 2 hormóny: Auxin a Gibberellin. Tieto 2 hormóny slúžia na liečenie rán a účinkujú protizápalovo. Gibberellin tiež slúži ako rastový hormón a pomáha pri tvorbe nových buniek.

4. Znižuje viditeľnosť strií.

Strie sú typické v situáciách, ked sa koža natiahne neprirodzene rýchlo a nestihne sa prispôsobiť. Vtedy vzniknú jazvy, ktoré sa pri použití gélu Aloe vera liečia oveľa rýchlejšie.

5. Pomáha pri trávení.

Gél pomáha tiež pri trávení a vredoch. Dokáže čistiť a tým zvýšiť funkčnosť tráviaceho traktu. Predchádza tak rôznym chorobám, ktoré sú spôsobené práve zlým tráviacim systémom. Niektorí ľudia ho používajú tiež aj preháňadlo, čo v podstate tiež znamená, že čistí tráviaci trakt od nečistôt a zvyšuje jeho kvalitu.

6. Gél z Aloe vera Detoxikuje a podporuje imunitný systém.

Podobne ako morské riasy a chia semienka je želatinovitou rastlinou. Výhodou týchto želatinovitých potravín je to že pri ich konzumácii a prechodom traktom až do hrubého čreva absorbujú nečistoty, ktoré sa tam nachádzajú. Takto pomáhajú detoxikovať (čistiť) organizmus a zároveň nakopáva imunitný systém. Kliknite a zistite viac o benefitoch.

7. Obsahuje množstvo vitamínov a minerálov.

V géli sa nachádza množstvo vitamínov ako A, C, E, B1, B2, B3, B6, kyselina listová, cholín. Ako jedna z mála rastlín tiež obsahuje vitamín B12. Tiež obsahuje množstvo minerálov ako vápnik, horčík, zinok, sodík, chróm, železo, draslík, mangán,...

Aloe vera gél

Spôsoby použitia gélu z Aloe Vera.
Aloe vera gél sa dá požiť rôznymi spôsobmi podľa toho, na čo presne ho potrebujete a aké jeho účinky chcete využiť. Asi najčastejšie je použitie pri kožných problémoch a aplikuje sa potretím rôznych častí tela ale môže sa používať aj požívaním, kedy má skôr účinky na organizmus a vnútorné zdravie.

1

Účinky pri aplikácii na tvár alebo pokožku.

  • Ako gél na holenie
  • Ako gél na čistenie tváre (akné, čierne bodky)
  • Ako peeling
  • Ako nočnú hydratačnú masku
  • Ako ošetrenie na suché a podráždené päty
  • Pri poštípaní hmyzom
  • Pri popálení
  • Pri spálení slnkom
  • Ako liek na herpes
  • Na alergické reakcie kože
  • Na ekzémy

 

1

Účinky gélu z Aloe vera na pitie.

  • Na zažívacie ťažkosti
  • Na detoxikáciu organizmu
  • Ako preháňadlo
  • Pri nadúvaní
  • Pri pálení záhy
  • Proti bolesti z artritídy a reumatizmu
  • Na zníženie hladiny cukru v krvi (pre diabetikov)
  • Na posilnenie zdravia zubov (ako pasta)
  • Proti zápalom
  • Na zníženie hladiny cholesterolu

 

Aloe vera gél má všestranné využitie a jeho liečivé účinky študujú výskumné laboratória po celom svete. Pomáha pri liečbe niekoľkých vážnych ochorení a preto sa mu venuje aj v oblasti medicíny veľká pozornosť. Samozrejme ak sa rozhodnete Aloe vera gél používať netreba to preháňať a používať tento zázračný gél s mierou. Správne dávkovanie je základ.

...................................................................................................................

MEDVEDÍ CESNAK

cesn

Bylinka s cesnakovou chuťou a vôňou sa na jar objaví na veľkých plochách v súvislých zelených kobercoch.

Hneď ako sa medveď prebudí zo zimného spánku, údajne absolvuje detoxikáciu – zbaví svoje telo škodlivých látok. Použije na to bylinku, ktorej rastú vo vlhkých lesoch skoro na jar celé koberce – medvedí cesnak. V tomto rituáli sa ho oplatí nasledovať.

„Medvedí cesnak je považovaný za jarný detoxikačný zázrak,". Cesnakom voňajúce zelené lístky totiž podporujú trávenie a vyprázdňovanie, prečisťujú črevá a majú silné antibiotické účinky.

Jeho sila spočíva v obsahu vitamínov B a C a alicínu. Alicín je látka, ktorá je zodpovedná za charakteristickú vôňu cesnaku. A práve vďaka nej má svoje vzácne antibakteriálne účinky.

Ďalšou vzácnou látkou sú flavonoidy, ktoré chránia bunky pred toxickým pôsobením škodlivých látok z vonkajšieho prostredia, ale aj proti tým, ktoré sa tvoria v tele.

Sezóna trvá dva mesiace
Rásť začína zelený životobudič skoro na jar, v nižších polohách sa dá nájsť už začiatkom marca. Môže to však byť aj skôr. 


Medvedí cesnak nájdete v listnatých a lužných lesoch, jeho sezóna je však krátka – trvá dva mesiace v roku. Vyskytuje sa obyčajne na veľkých plochách v súvislých zelených kobercoch, ktoré rozvoniavajú široko-ďaleko.

Prízemná zelená bylinka má 10-12 centimetrov dlhé lesklé jasnozelené kopijovité lístky a typickú cesnakovú vôňu.

Lístky medvedieho cesnaku, ktorý sa ľudovo nazýva aj medvedí lenek alebo divý cesnak, sa dajú použiť doslova na tisíc spôsobov. V ostatných rokoch sa dostal aj do vysokej gastronómie – experimentujú s ním aj kuchári v lepších reštauráciách.

Ak však z neho chcete vyťažiť čo najviac, dajte si ho čerstvý – do šalátu, do prílohy, do nátierky, prípadne na dochutenie polievky pred jej dokončením.

Krátkodobo sa dajú lístky uchovávať v chladničke – lístky spolu so stonkami sa vložia do pohára s vodou, vďaka čomu ostanú dlhšie čerstvé.

c

Ako pomáha medvedí cesnak:

Pomáha pri rôznych žalúdočných problémoch – napríklad pri zápche, plynatosti či pri chronických hnačkách.
Jeho konzumácia sa odporúča aj pri liečbe srdcovo-cievnych ochorení. Vhodný je pri problémoch s vysokým krvným tlakom.
Nápomocný je aj pri bolestivých kŕčových žilách.
Ak vás trápia bolesti hlavy, prípadne mávate migrény, vyskúšajte ho na ich zmiernenie.
Využíva sa pri liečbe ochorení horných dýchacích ciest, ako sú astma alebo zápal priedušiek.
Silná korenistá chuť cesnaku môže pomôcť vypudiť z tela hlísty.
Je výborným posilňovačom imunity, najmä na jar, keď je ľudský organizmus oslabený a náchylný na choroby.

Čerstvý alebo mrazený
Ak chcete divý cesnak používať priebežne počas celého roka, môžete si ho zamraziť. Sušiť sa veľmi neoplatí.

„Na pultoch predajní môžeme nájsť aj sušený medvedí cesnak, ide však o predraženú vlákninu bez väčšieho liečebného účinku a jeho užívanie by som vynechala," dodala.

Ak si o pár týždňov nazbierate v lese viac lístkov cesnaku, ako dokážete naraz skonzumovať, urobte si tinktúru, ktorú môžete celoročne používať po kvapkách.

Umyté lístky cesnaku treba naložiť do alkoholu, napríklad vodky, nechať macerovať približne dva týždne na teplejšom mieste a potom scediť.

„Tinktúru užívame pri problémoch s vysokým krvným tlakom a cholesterolom, prečisťuje cievy. Medvedí cesnak je tiež výborné antiparazitikum," dodala Latečková.

Víno z medvedieho cesnaku zase podľa nej dezinfikuje tráviacu sústavu a zlepšuje a podporuje trávenie.

Pomáha na žalúdok aj na tlak
Medvedí cesnak pôsobí najmä ako detoxikačný prostriedok. Ak ho na jar zaradíte do svojho jedálneho lístka, jarnú prečisťovaciu kúru máte vybavenú a poistíte aj svoju imunitu. Užíva sa však aj pri žalúdočných problémoch, pri problémoch s vysokým krvným tlakom, odporúča sa aj pri migrénach či pri ochoreniach horných dýchacích ciest.

Sezónou medvedieho cesnaku je skorá jar. Bylinka síce rastie a kvitne až do konca mája, veľké staršie lístky však už nie sú také chutné ako mladé. Keď cesnak zakvitne, už ho netrhajte.

Pri jeho zbere – rovnako ako pri zbere akejkoľvek inej rastliny v prírode – treba byť ohľaduplný. Zber je zakázaný v chránených rezerváciách, všade inde sa zbierať smie, samozrejme, v primeranom množstve, ktoré zodpovedá osobnej spotrebe.

Recept:

Pesto z medvedieho cesnaku

Čo budeme potrebovať:
pesto


2 hrsť medvedí cesnak
3 PL olivový olej
1 PL mandľové maslo alebo mandle pomleté najemno
2 PL parmezán najemno nastrúhaný
1 čl zarovnaná himalájska soľ
1 čl citrónová šťava
muškátový oriešok

Postup prípravy
Medvedí cesnak si umyjeme a osušíme na kuchynskej utierke.
Dáme ho do sekáčika s nožmi v tvare S, alebo mixéra spolu s ostatnými surovinami a pomelieme nadrobno.
Všetko závisí od chuti, mixnúť, ochutnať a ešte dosoliť, docitronoviť atď, ako to máte radi.

Dobrú chuť!

 

..............................................................................................................................................................................

10 tipov ako nahradiť chlieb


Čerstvý, voňavý a chrumkavý... tak presne taký chlieb máme všetci najradšej. Ale ako nahradiť chlieb počas diéty, čo najviac chutným variantom? Čo jesť namiesto chleba a pečiva, aby boli naše raňajky zdravšie, no napriek tomu chutné? Aké sú ďalšie diétne náhrady chleba, keď nás trápia tráviace ťažkosti? Inšpirujte sa nasledovnými alternatívami a spôsobmi ako nahradiť chlieb a pečivo všeobecne.

 

Čo jesť namiesto chleba a pečiva?

1. Bielkovinový chlieb
Bielkovinový chlieb možno považovať za jednu z najlepších alternatív klasického chleba. Skvelá konzistencia, chuť a zloženie konkuruje klasickému zemiakovému chlebu. Preto ho odporúčame najmä začiatočníkom, pre ktorých môže byť odvykanie od chleba ťažšie.

Vysoký obsah bielkovín (27 %), nízky podiel sacharidov (4 %) ho predurčuje na konzumáciu aj vo večerných hodinách. Aj preto je označovaný ako večerný. Vďaka podielu bielkovín ho konzumujú najmä nadšenci fitness, pretože napomáha regenerácii a rastu svalstva.

2. Pita chlieb
Arabský chlieb alias pita pripomínajúci placku vám síce nepomôže k výraznej strate kilogramov, ale určite patrí medzi zdravší variant, ktorý stojí za vyskúšanie. Zmes olivového oleja, žitnej alebo špaldovej múky a ľanových semiačok zabezpečí dostatočný prísun zdravých tukov, bielkovín, vitamínov skupiny B a E i minerálnych látok.

Vďaka vzhľadu kapsy ho možno naplniť kuracím mäsom a šalátom. A tak si môžete pripraviť chutný zdravý obed na rôzne spôsoby. Super spôsob ako nahradiť chlieb.

3. Maces
Ďalšia skvelá náhrada chleba je maces – židovský nekvasený chlieb. Maces je považovaný za diétny variant chleba, odporúčaný najmä pri tráviacich ťažkostiach. Je vhodný pre ľudí s pálením záhy, pri nadmernej kyslosti v žalúdku, žalúdočných vredoch a mnohých ďalších zažívacích problémoch.

Prečo? Má schopnosť viazať škodlivé látky z čreva a tak ich odstraňovať. Nenafukuje a nezaťažuje trávenie. Takže čo jesť namiesto pečiva a chleba? Rozhodne aj Maces!

4. Cícerový chlieb

Stále neviete ako nahradiť chlieb? Vyskúšajte cícerový chlieb. Aj keď cícer nie je príliš nízkokalorický, jeho zdraviu prospešné účinky mu nemožno odoprieť. Vďaka obsahu vlákniny napomáha znižovať LDL cholesterol, reguluje hladinu cukru v krvi a zlepšuje trávenie.

Cícer patrí medzi strukoviny, čiže vám dodá dostatok energie, zasýti a tak v konečnom dôsledku zjete menej, než obvykle. Cícerový chlieb jedzte na raňajky, desiatu, ale aj k obedu.

TIP: Odporúčame si pripraviť aj tzv. Ezechielov chlieb, ku ktorému u nás nájdete aj recept.

5. Kukuričný chlieb
Kukuričný chlieb vyrobený zo zmesi kukuričnej, ryžovej múky a pohánky je ďalšou zdravou alternatívou a spôsobom ako nahradiť chlieb. Pri kúpe však dávajte pozor na zloženie. Vyhnite sa kukuričnému chlebu rôznych príchutí, ktorý môže byť v konečnom dôsledku omnoho kalorickejší, než klasický pšeničný zemiakový chlieb.

Krehký kukuričný chlieb konzumujte so zeleninou, vajíčkami alebo šunkou. Pozor však na množstvo. Jeden 10 gramový kúsok chlebíka totiž obsahuje až okolo 40 kalórii.

6. Cuketové placky
Milovníkov cukety iste potešíme. Cuketové placky sú jednoduché na prípravu a sú naozaj skvelou prílohou, ktorou môžno nahradiť chlieb. Nastrúhajte cuketu, posoľte, zbavte ju prebytočnej vody a pridajte slnečnicové semiačka, vajce i konzervu tuniaka. Vyformujte placky a pečte na plechu vystlanom papierom na pečenie. Hotovo!

Cuketa detoxikuje, odvodňuje a zlepšuje trávenie. Vďaka nízkemu obsahu kalórii je ako vyšitá do redukčnej diéty.

7. Polystyrénové chlebíky
Hoci sú častokrát označované za diétne, nemyslí sa tým však redukčná diéta, počas ktorej chcete chudnúť. Sú diétne v zmysle – ľahko stráviteľné. Zasýtia, ak vás trápia tráviace ťažkosti.

Táto náhrada chleba obsahuje vysoké množstvo sacharidov a preto pri konzumácii dávajte pozor na množstvo. Vhodné kombinácie sú najmä s potravinami s vysokým podielom bielkovín ako napríklad cottage, šunka, vajíčka, či tuniak.

Polystyrénové chlebíky - čo jesť namiesto chleba a pečiva?
8. Knäckebrot
Konzumácia tohto produktu je sporná. Niektorí ho odporúčajú, iní prísne zakazujú a považujú ho za nezdravý spôsob ako nahradiť chlieb a pečivo. Za najväčšiu nevýhodu je považované vysoké množstvo kalórii na pomerne malý kúsok knäckebrotu.

My sme však názoru, že pokiaľ tieto chlebíky budete jesť s mierou a kombinovať so zdravými druhmi potravín, kľudne si ich k raňajkám dopriať môžete. Vhodné sú potraviny s vysokým obsahom bielkovín, ktoré znižujú vysoký glykemický index.

9. Kaše
Našim horúcim tipom sú rôzne druhy káš. Skutočnú chuť chleba len ťažko nahradiť. A preto ak vám nechutia vyššie uvedené náhrady pečiva a chleba, vyskúšajte najrôznejšie kaše. Pohánková, ovsená, na sladko, na slano, s ovocím, so semiačkami... Vaše zdravé raňajky môžu vypadať a chutiť vždy inak a na chuť chleba si ani len nespomeniete.

10. Tvarohové pečivo + recept
A čo tak homemade náhrada chleba? Tým, ktorým nevadí stráviť v kuchyni pár minút na viac dávame do pozornosti tvarohové pečivo. Keďže je bez múky, obsahuje veľa bielkovín a málo tukov, možno ho konzumovať kedykoľvek počas dňa. Na internete nájdete mnoho receptov. Vyskúšajte:

Čo budete potrebovať?
250 gramov tvarohu
4 vajcia
soľ
kypriaci prášok
rozmarín
cesnak
mak alebo sezam na posypanie
Ako na to?
Tvaroh a vaječné žĺtky zmiešajte v miske. Pridajte kypriaci prášok a soľ. Následne ušľahajte pevný sneh a vmiešajte do tvarohovej zmesi. Nakoniec pridajte rozmarín a prelisovaný cesnak.

Zo zmesi vytvarujte lyžicou malé kopčeky a poukladajte ich na plech vystlaný papierom na pečenie. Posypte makom alebo sezamom a pečte v rozohriatej rúre na 150°C približne 15 minút.

Nahradiť chlieb a pečivo nie je ťažké
Ako vidíte, existuje hneď niekoľko možností ako nahradiť chlieb. Pokiaľ ste sa ho z akéhokoľvek dôvodu rozhodli nejesť, určite vyskúšajte vyššie uvedené náhrady pečiva. Hoci klasický chlieb nepatrí medzi najzdravšie potraviny na svete, pokiaľ bude váš jedálniček vyvážený a pestrý, pokojnesi kúsok klasického zemiakového chleba môžete dopriať. 

---------------------------------------------------------------------------------------------

Cesnak je prírodné antibiotikum a naozaj lieči.

cesnak

V minulosti sa cesnak používal najmä ako pomoc pri rôznych ochoreniach - od žalúdočných problémov, cez infekcie až po impotenciu. A aj štúdie odborníkov dlhodobo ukazujú, že pre svoje veľké zdravotné prínosy môže cesnak zohrať významnú úlohu pri prevencii pred rakovinou a srdcovými ochoreniami, ktoré patria k najčastejším príčinám smrti v dnešnej dobe.

Prečo má cesnak tak liečivú silu?

Cesnak obsahuje dve základné zlúčeniny a tou je aminokyselina s názvom alicín a enzým na báze bielkoviny zvaný alináza. Alicín je prchavá látka, ktorá prežíva len niekoľko hodín, ale je to silné prírodné antibiotikum - asi jednou päťdesiatinou tak silný ako penicilín.

Cesnak má však ešte aj silné antibakteriálne a antivírusové účinky. Okrem základných zlúčenín obsahuje aj desať rôznych prírodných cukrov, vrátane fruktózy, glukózy a inzulínu, tiež veľké množstvo minerálov, ako je meď, železo, zinok, vápnik, mangán, hliník či selén.

Aj vďaka týmto všetkým látkam má cesnak skutočne silnú liečivú moc, vnútri tela pracuje tak, že podporuje schopnosť bielych krviniek bojovať s infekciami a stimuluje všetky imunitné bunky v organizme, ktoré sú dôležité pri boji ako s vírusovou, tak i s bakteriálnou infekciou.

Na základe dlhoročných skúseností ľudí i odborníkov a aj na základe mnohých štúdií je preukázané, že cesnak môže byť mimoriadne prospešný nielen v rámci prevencie, ale aj v týchto prípadoch.

 

Pri čom všetkom dokáže cesnak pomôcť?

Ischemická choroba srdca - napríklad aj akútny Profil - Šport(id: 245727) (prvý na zozname najčastejších príčin úmrtia dnešnej doby) je forma ischemickej choroby, kedy dochádza k poškodeniu srdcového tkaniva. Príčinou vzniku infarktu býva najčastejšie upchatie niektorej vetvy srdcovej tepny krvnou zrazeninou. A práve v tom môže pomôcť cesnak, lebo dokáže rozpúšťať povlak, ktorý sa vytvára na cievach a viedol by k zrazeninám a tiež zabráni jeho ďalšiemu vzniku.

Vysoký cholesterol - je preukázané, že cesnak dokáže znižovať hladiny cholesterolu.

Tehotenstvo - výskum gynekológov z Londýna naznačil, že užívanie cesnaku v tehotenstve môže znížiť riziko preeklampsie a viaceré iné štúdie poukázali aj na fakt, že dokáže podporiť a stimulovať zdravý vývoj dieťaťa, znižuje aj riziko komplikácií pri pôrode či riziko nízkej pôrodnej hmotnosti dieťaťa.

Bakteriálne infekcie - cesnak je skutočne prírodným antibiotikom, dokáže zabíjať baktérie a súčasne pri tom chráni telo pred jedmi, ktoré spôsobujú infekciu v organizme. Niekoľkokrát bolo potvrdené, že má rovnaké účinky ako penicilín, nedávna štúdia ho dokonca priblížila k modernejšiemu antibiotiku s názvom chloramfenikol, ktorým sa často lieči brušný týfus, alebo aj zápal spojiviek. Zaujímavé je, že aj krv ľudí, ktorí pravidelne prijímajú cesnak môže zabiť baktérie, ale rovnako ich vie zlikvidovať aj para z čerstvo narezaného cesnaku až do vzdialenosti 20 cm. V minulosti sa cesnak vyžíval aj pri liečbe tuberkulózy.

Vírusové infekcie - či už ide o Profil - Šport(id: 244740) alebo nachladnutie, alebo iné vírusové infekcie, cesnak je v takýchto prípadoch ochorení naozaj veľkým pomocníkom. Rovnako dokáže liečiť kašeľ a podráždené hrdlo, uľaví od bolesti a podráždenia.

Impotencia - cesnak bol odpradávna známym afrodiziakom a aj výskumy potvrdili, že podporuje lepšie prekrvenie pohlavných orgánov a môže pozitívne ovplyvniť mechanizmus mužovej erekcie.

Rakovina -  alicín z cesnaku dokáže spomaliť rast nádorových buniek, cesnak v krvnom obehu môže znížiť nádory, atď., no najdôležitejší zo všetkého je fakt, že cesnak významne prispieva k výraznému posilneniu imunitného systému, ktorý potrebujeme ako pri prevencii, tak už i pri samotnom boji s rakovinou.

Žalúdočné vredy - cesnak je užitočný pri liečbe infekcií a rôznych ochorení žalúdka a čriev, vrátane žalúdočných vredov. Nielenže zabíja vírusy a baktérie, ktoré tieto ochorenia spôsobujú, ale dokáže stimulovať sliznicu žalúdka, podporuje sekréciu žalúdočných štiav, znižuje nadmernú aktivitu žalúdka, pomáha dobrému tráveniu, reguluje funkciu hrubého čreva, chráni pred zápchami i hnačkami, znižuje riziko krvných zrazenín - jedným slovom, napomáha zdravým mechanizmom tráviacej sústavy.

Parazity - ešte aj v dnešnej dobe trápia mnohých ľudí parazity, najčastejšie ide o mrle ľudské, hlísty či pásomnice. Hoci rýchlou a účinnou formou liečby sú lieky na predpis, naše staré mamy a babičky nedajú dopustiť na účinky surového cesnaku. Jeho zvýšené dávky podľa nich dokážu parazity v tele zabiť, prípadne ich z organizmu vyhnať.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Fenomén „Chioská masticha"

masticha

ČO JE CHIOSKÁ MASTICHA?
Chioská masticha (Μαστιχα Χιου) je chránené označenie pôvodu pre prírodnú živicu produkovanú výhradne na gréckom ostrove Chios. Je to prírodná aromatická živica získavaná z mastichové stromu, či skôr kríka, Pistácie mastixovej (Pistacia Lentiscus var Chia).

Bola, ako jedna z prvých, uznaná a zapísaná Európskym spoločenstvom už v roku 2007 medzi zaručene tradičné špeciality. Je chránená značkou PDO (Product Designation of Origin, Chránené označenie pôvodu), podobne ako napríklad pravý koňak, syr parmezán, štajerský olej či šampanské. Získavanie, výroba a distribúcia Chioskej mastichy je chránená.

ZÍSKAVANIE CHIOSKEJ MASTICHY
Chioská masticha sa získava vo forme kvapiek zo zárezov ako unikátna živica z kmeňa kra Pistacia lentiscus (Pistácia mastixová var Chia). Kombinácia pôdy, mikroklímy, topológie a reliéfu tejto oblasti tvorí „tajomstvo" exkluzivity. Keď mastichová živica kvapká zo zárezov, je priesvitná a lepkavá. Až po 15-20 dňoch na slnku živica stvrdne a tvaruje sa do rôznych veľkostí a tvarov v závislosti od poveternostných vplyvov. Po tom, čo kvapky mastichy stvrdnú na kryštály, má masticha mierne horkú chuť. Tá po niekoľkých dňoch ustupuje a ostáva iba typická živicová vôňa s jemne nasladlou chuťou. Vďaka oxidácii sa mení po 12-18 mesiacoch farba kryštálov z priesvitnej cez slonovinovú až na mierne žltú.

Viac o pestovaní Chioskej mastichy.

TAJOMSTVO CHIOSKEJ MASTICHY
Napriek rozsiahlemu výskumu nie je stále rozlúštené tajomstvo unikátnych vlastností Chioskej mastichy, ktorá sa vo svojej účinnej podobe získava na jedinom mieste na svete - v južnej časti gréckeho ostrav Chios v oblasti nazývanej Mastichochoria (mastichové dediny). Možno je to pôdou, možno je to podnebím, faktom zostáva, že na inom mieste na svete sa z pistáciovníka mastichového nedarí získať živicu s účinkami, ktoré by sa aspoň približovali tej chioskej.

Chioská masticha obsahuje viac ako 100 rôznych látok, ale presne identifikovaných je iba 80 z nich. Možno práve jej bohatá rozmanitosť obsahu je dôvodom takého širokého použitia mastichy v potravinárskom priemysle, v zdravotníctve aj v kozmetike na celom svete.

BOHATÁ HISTÓRIA CHIOSKEJ MASTICHY
Chioská masticha a jej účinky sú známe už od staroveku. Prvé zmienky o tejto surovine sa datujú od doby tesne pred začiatkom nášho letopočtu. Vieme, že bola cenená pre svoje liečivé účinky, hojivé účinky a tiež pre výraznú arómu. Najznámejšia z týchto dôb je ako prvá žuvačka v histórii vôbec. Je až neuveriteľné, že bola masticha až do nedávna pre Stredoeruópanov neznámov surovinou vzhľadom na to, že do veľkej miery ovplyvnila dejiny Stredomoria. Tento vplyv sa dá porovnať k vplyvu ropy a obchodu s ropou na medzinárodné vzťahy.

Viac o histórii Chioskej mastichy.

MASTIHA? MASTIK? MASTIKA? MASTICHA!
Označenie masticha (čítaj ako sa píše) používame v slovenčine ako najpresnejšie vyjadrenie gréckeho slova μαστιχα. Ak sa stretnete s názvom mastiha, jedná sa o prepísanie slova, ktorý používajú Gréci pre anglosaské a iné krajiny, ktoré nepoznajú "ch" alebo ho vyslovujú inak. V anglicky hovoriacich krajinách sa masticha označuje ako mastic, čo je základ pre označenie mastik alebo mastika používané niekedy v slovanských jazykoch. Označenie mastix, ktoré sa tiež používá, pochádza z latinčiny.

ÚČINKY CHIOSKEJ MASTICHY
Chioská masticha výrazne napomáha redukcii Helicobactera pylori (v krajinách stredného východu je známa ako zabijak helikobaktera), pri problémoch s trávením (žalúdočných vredoch, vredoch na dvanástniku, Crohnovej chorobe, pálení záhy a problémoch s trávením všeobecne). Masticha výrazne osviežuje dych a pôsobí v ústach dezinfekčne a antimykoticky.

Napríklad fytoterapeutka Mgr. Kurková vo svojom článku o Chioskej mastiche uvádza:

„Žuvanie sĺz pôsobí proti baktérii HELICOBACTER PYLORI, ktorá je vo väčšine prípadov „zodpovedná" za vredové choroby žalúdka a dvanástnika. Po dvoch týždňoch užívania mastichy nastáva pri žalúdočných a dvanástnikových vredoch v osemdesiatich percentách prípadov zmiernenie obťažujúcich príznakov a v sedemdesiatich percentách vyliečenie, a to bez nežiaducich vedľajších účinkov pri liečbe!"

Chioská Masticha
Chioská masticha je chránené označenie pôvodu pre prírodnú živicu produkovanú výhradne na gréckom ostrove Chios. Bola, ako jedna z prvých, uznaná a zapísaná ES už v roku 2007 medzi zaručene tradičné špeciality. Získavanie, výroba a distribúcia Chioskej mastichy je chránená.

Chioská masticha sa získava vo forme kvapiek zo zárezov ako unikátna živica z kmeňa stromu Pistacia lentiscus (Pistácia mastixová var Chia). Kombinácia pôdy, mikroklímy, topológie a reliéfu tejto oblasti tvorí „tajomstvo" exkluzivity. Surová masticha, prvá „žuvačka", bola vo východnom stredomorí obľúbená ako prostriedok na čistenie zubov a osvieženie dychu. Okrem žuvania sa používa ako surovina vo farmácii, parfumérii, kozmetike a pri príprave potravín a nápojov. Je obľúbená a využívaná už od nepamäti nie len v Grécku ale aj okolitých štátoch.

Chioská masticha výrazne napomáha redukcii Helicobactera pylori (v krajinách stredného východu je známa ako zabijak helikobaktera), pri problémoch s trávením (žalúdočných vredoch, vredoch na dvanástniku, Crohnovej chorobe, pálení záhy a problémoch s trávením všeobecne). Masticha výrazne osviežuje dych a pôsobí v ústach dezinfekčne a antimykoticky.

Použitie a Účinky:
Zoznam pozitívnych účinkov mastichy na ľudský organizmus pramení v tisícročných skúsenostiach a zároveň moderných vedeckých štúdiách a výskme realizovanom v posledných desaťročiach.

Chioská masticha pozitívne ovplyvňuje najmä:

  • prostredie v ústnej dutine,
  • celkový stav tráviaceho traktu,
  • hladinu cholesterolu,
  • celkový organizmus: stav pokožky, pôsobí antibakteriálne a antimykoticky.

Zuby a ústna hygiena
Surová masticha podporuje svieži dych a pozitívne pôsobí na celý tráviaci systém

Chioská masticha z pistácie mastixovejMasticha je chránené označenie pôvodu pre prírodnú živicu produkovanú výhradne na gréckom ostrove Chios. Bola, ako jedna z prvých, uznaná a zapísaná ES už v roku 2007 medzi zaručene tradičné špeciality. Jej získavanie, výroba a distribúcia je chránená.

Masticha sa získava vo forme kvapiek zo zárezov ako unikátna živica z kmeňa stromu Pistacia lentiscus (Pistácia mastixová). Kombinácia pôdy, mikroklímy, topológie a reliéfu tejto oblasti tvorí „tajomstvo" exkluzivity. Surová masticha, prvá „žuvačka", bola vo východnom stredomorí obľúbená ako prostriedok na čistenie zubov a osvieženie dychu. Okrem žuvania sa používa ako surovina vo farmácii, parfumérii, kozmetike a pri príprave potravín a nápojov. Je obľúbená a využívaná už od nepamäti nie len v Grécku ale aj okolitých štátoch.

Účinky Chioskej mastichy v ústach

Obmedzuje bakteriálne bujnenie v ústach, ktoré spôsobuje peridentálne ochorenia.
Pôsobí proti kazivosti zubov.
Redukuje zubný povlak.
Pôsobí proti zápachu z úst (bez ohľadu na to, či je príčina v ústnej dutine alebo tráviacom systéme).
Pôsobí antimykoticky a antibakteriálne - pôsobí proti bielemu povrchu na jazyku a rôznym mykózam v ústnej dutine.

Účinky Chioskej mastichy tráviaci systém

Helicobakter pylori
Baktéria Helicobacter pylori bola popísaná až v roku 1983, keď páni Warren a Marshall poukázali na jej význam pri vzniku vredových ochorení žalúdka a dvanástorníka. Helikobakter žije v povrchových vrstvách sliznice žalúdka a dvanástorníka a na kyslé, pre baktérie extrémne nepriaznivé prostredie se veľmi dobre adaptuje. V útrobách žalúdka, kde se pH pohybuje okolo 1, si helikobakter z močoviny vytvára zásaditý amoniak, ktorý ho chráni pred zničením žalúdočnými šťavami.

Prenos infekcie helicobacterom pylori prebieha pravdepodobne priamym kontaktom s chorým človekom orálne - orálnou alebo fekálne - orálnou cestou. Infekcia má často pôvod v detstve, pričom k rozvoju problémov a príznakov dochádza až v dospelosti.

Helicobacter pylori spôsobuje bakteriálnu infekciu sliznice žalúdka a dvanástorníka s rôznymi sprievodnými ťažkosťami, ktoré môžu vyústiť až v chronický zápal, prípadne v rakovinu žalúdka. Helicobacter pylori je považovaný za hlavnú príčinu žalúdočného karcinómu.

Ako spoznáte infekciu Helicobacterom pylori v úvodnom štádiu? Tu je niekoľko ťažkostí, ktoré infekciu signalizujú:

nadúvanie;
nevoľnosť a zvracanie;
nechutenstvo;
pálenie žalúdka alebo bolesti v oblasti brucha.

Jedným z najúčinnejších prírodných prostriedkov na redukciu helikobaktera pylori je chioská masticha.

Pre celkovú diagnostiku a liečbu ale vždy vyhľadajte odbornú lekársku pomoc. Riaďte sa pokynmi svojho ošetrujúceho lekára.

 

 

-------------------------------------------------------------------------------

Solíte priveľa? Skúste soľ nahradiť zdravými bylinkami či korením

k

 Svetová zdravotnícka organizácia varuje, že to so solením a celkovou konzumáciou soli   preháňame. Podľa jej odporúčaní by sme jej nemali konzumovať viac ako 5 gramov denne.   To sa vyrovnáva jednej čajovej lyžičke.

 Nehovoríme však iba o solení ako takom, ale tiež o obsahu soli v jednotlivých potravinách,   ktoré v danom dni zjeme. To znamená, že soli sa celkovo nezbavíme. Dokonca aj takzvaná       neslaná diéta nie je tak celkom bez soli.

 Civilizačné choroby aj návyk
 Prečo je vlastne soľ nezdravá? Spája sa s civilizačnými chorobami, infarktom, vysokým   krvným tlakom. Nadmerné solenie tiež zaťažuje obličky a prispieva k vzniku cukrovky.   Najväčším problémom je však nadužívanie, na ktoré si ľudia veľmi rýchlo dokážu zvyknúť. V   podstate je ako droga a tohto návyku sa potom ťažko zbavovať.

Korenie i cesnak
Nie všetky typy solí sú rovnako nebezpečné. Napriek tomu obmedziť jej prísun v jedlách nie je nemožné. Špeciálne, ak ju nahradíte rôznymi koreninami či bylinkami, ktoré obohatia chuť potravín. Pomôže aj dobrý výber ingrediencií. Napríklad zázvor alebo cesnak môžu jedlo ochutiť bez toho, aby sme k nemu pridali čo by len zrnko soli.

Aj estragón, tymián alebo ligurček sú idéalne na dochutenie a dodanie pocitu "slanosti" pre jednotlivé potraviny. Dobre funguje tiež kombinácia bazalky s rozmarínom. No špeciálne málo známy ligurček dodáva jedlám špecifickú a chutnú chuť, pripomínajúci rôzne tekuté korenia.

korenie

 

Ďalšie korenia:

Čili korenie: Samozrejme, záleží od toho, ako máme radi ostré jedlá. Štipka jedlu však dodá intenzívnu chuť a zároveň pozitívne vplýva aj na naše zdravie. Netreba to však preháňať.

Mletá paprika: V slovenskej kuchyni nie je o mletú papriku núdza. Výhodou je jej univerzálnosť, v poličke na korenia môžeme mať sladkú, ostrú alebo napríklad údenú mletú papriku.

Kardamon: Spája sa predovšetkým s ázijskou kuchyňou. Má ľahko pikantnú chuť, dobre sa kombinuje napríklad s jogurtom alebo využíva na marinovanie mäsa.

Kurkuma: Nemá mimoriadne výraznú chuť, jedlu však vždy dodáva krásnu farbu. Zvykne sa pridávať miesto soli napríklad do ryže.

Muškátovy oriešok: Spája sa predovšetkým s dezertmi, dobre však chutí aj v zeleninových omáčkach alebo polievkach.

Mäta: Výborne sa hodí do pesta na cestoviny, na dochutenie šalátov. Veľkou výhodou je neutrálna, no za to výrazná chuť.

Pažítka: Skvelá je napríklad k pečivu s maslom, ale hodí sa aj do šalátov a rôznych jogurtových alebo smotanových omáčok.

Medvedí cesnak: V posledných rokoch je medvedí cesnak čoraz populárnejší. Je mimoriadne zdravý, zároveň nemá až tak výraznú chuť ako samotný cesnak. Hodí sa takmer do každého jedla.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ch

Zabudnite na počítanie kalórií:

S týmito 10 tipmi pôjdu kilá nadol jednoduchšie!

 

Pri chudnutí Veľa záleží na vašom prístupe k jedlu
Počítať kalórie vás nebaví, ale predsa by ste chceli pár kíl zhodiť? Veľa záleží na vašom prístupe k jedlu. Niekedy na veľké brucho či stehná stačia aj malé zlozvyky. Skúste do svojho života zakomponovať aspoň niektoré body z tých, ktoré vám ponúkame a uvidíte, že ručička na váhe sa síce pomaly, ale isto pohne smerom nadol.

Prispôsobte stravovanie sebe – neriaďte sa „stopercentnými" radami iných
Často sa hovorí, že pri piatich-šiestich malých porciách zjete menej ako pri troch hlavných jedlách. Ak vám nechýba dôkladnosť, zistite, ako na tom ste. Týždeň sa stravujte tak, ako ste zvyknutí a týždeň skúste druhú možnosť. Zapisujte si presne, koľko čoho ste kedy zjedli. Na záver oba sumáre porovnajte a vyberte ten rozvrh stravy, ktorý je k vašej postave prijateľnejší.

Zamyslite sa, či ste hladný – každý deň je iný

Možno ste zvyknutí chodiť s kolegami na obed presne v rovnakom čase a vždy si dávate svoje klasické menu – polievku a hlavný chod. Zamyslíte sa však ešte pred objednaním, či ste naozaj hladný. Ak nie, zvyknite si na to. Ubudne vám zbytočných kalórií. Niekedy vám stačí len polievka, prípadne nemusíte zjesť celú pizzu, ale dáte si ju s kolegom na polovicu.

Oklamte žalúdok – piť vodu sa vyplatí
Ak sa vám zdá, že práve dnes do dvanástej na obed nevydržíte čakať ani náhodou a láka vás oblátka v skrini či pracovnom stole, zadržte. Namiesto nej si doprajte veľký pohár vody, alebo ešte lepšie nesladeného čaju. Garantujeme vám, že ak ho vypijete, hodinku dve do obeda vydržíte celkom hravo.

Servírujte – a lenivosť nad vami možno vyhrá
Najmä rôzne maškrty ako čipsy či cukríky radi vyjedáme priamo z vrecka či krabice – a niet divu, že kým necítime samotné dno, nezastavíme sa. Dajte tomuto zlozvyku stopku. Oriešky, chrumky, čipsy a ďalšie pochúťky, si nasypte do misky a zvyšok vrecka odožte na druhý koniec príbytku. Je dosť veľká šanca, že lenivosť zvíťazí a pre duplu sa vám nebude chcieť vstávať.

Nejedzte „len tak" – a keď už musíte, tak vyberajte

Bageta pri šoférovaní, chrumky pri pozeraní seriálu a bonbóny popri písaní na počítači – hovorí vám to niečo? Pri týchto jedlách si neraz ani poriadne neuvedomujete, že ich jete a práve takéto „chuťovky" sú zväčša najnezdravšie a najkalorickejšie. Ovládnite sa, dajte si po prstoch a počkajte si na ten správny čas na jedlo. Ak je váš zvyk stále niečo jesť prisilný, aspoň sa prelaďte na zdravšie varianty. Energiou vás nabije aj banán, chrúmať môžete zmes nepražených orieškov (vždy lepšie ako čipsy) a v robote poslúži rôzne drobné ovocie či na mesiačiky rozdelená mandarínka alebo pomaranč.

Jedzte pomaly – dajte príboru pauzu
To sa ľahko povie, horšie urobí. Že sme večeru opäť raz zhltli za osem minút zistíme až pri poslednom súste. Skúste si osvojiť pravidlo, že po každom jednom súste položíte nôž aj vidličku na chvíľku na tanier.

Neodmietajte polievku – ale len tú správnu
Na tie krémové aspoň na čas zabudnite, rôzne vodové polievky si však doprajte. Nemastný vývar či zeleninová polievka bez zápražky, vás čiastočne zasýtia už pred hlavným chodom, ktorý zrejme bude podstatne kalorickejší. Dôležité je aj dať si medzi oboma chodmi aspoň chvíľu pauzu.

Prelaďte na víno a citronádu – zdravie a menej kalórií v jednom

Ak si radi doprajete pohárik alkoholu, mali by ste zabudnúť na vysokokalorické destiláty nehovoriac o miešaných džúsových kokteiloch. Radšej si dajte pohár suchého bieleho či červeného vína, to koniec koncov osoží viac aj vášmu telu. Sýtelené sladené nápoje zas vymeňte za citronádu, do ktorej dáte len toľko cukru, koľko naozaj chcete (ideálne žiadny).

Stavte na detské porcie – možno dostanete aj hračku!
Zlákal vás známy fastfood? Ak máte neprekonateľnú chuť, no trýzni vás pocit viny, objednajte si detské menu. Možno budete prekvapený, nakoľko aj táto malá porcia uspokojí vaše chuťové bunky – a pritom s oveľa nižším kalorickým príjmom ako v prípade klasického či nebodaj zväčšeného menu.

Berte jedlo domov – vyplatí sa
Najmä v reštaurácii neraz máme pocit, že musíte zjesť všetko, veď nám tak chutí. Obetujte 50 centov za krabicu (hodina aerobiku by vás stála niekoľkonásobne viac) a dajte si jedlo zabaliť. Pochutnáte si dvakrát a priberiete menej.

 

Predvoľby súkromia
Cookies používame na zlepšenie vašej návštevy tejto webovej stránky, analýzu jej výkonnosti a zhromažďovanie údajov o jej používaní. Na tento účel môžeme použiť nástroje a služby tretích strán a zhromaždené údaje sa môžu preniesť k partnerom v EÚ, USA alebo iných krajinách. Kliknutím na „Prijať všetky cookies“ vyjadrujete svoj súhlas s týmto spracovaním. Nižšie môžete nájsť podrobné informácie alebo upraviť svoje preferencie.

Zásady ochrany osobných údajov

Ukázať podrobnosti

Prihlásenie